Situl nr. 6 – Romanești „Lunca Romanești”

Cercetarea arheologică efectuată la Romanești, în punctul „Lunca Romanești“, a scos la lumină vestigii istorice care se datează pe parcursul a patru etape distincte de locuire. Stabilirea comunităților umane în zonă a fost determinată de vecinătatea imediată cu valea Amaradia, apropiere transpusă prin terenuri fertile și locuri propice de vânat și pescuit.

Cea mai veche poate fi atribuită culturii Coțofeni din Bronzul timpuriu și constă din câteva gropi, nu prea numeroase, al căror inventar arheologic era constituit preponderent din ceramică fragmentară.

Slab reprezentată este și cea de-a doua etapă de locuire, care se datează în perioada mijlocie a epocii bronzului și aparține etapei timpurii a culturii Verbicioara. Acestei perioade istorice îi aparțin o serie de gropi cu resturi menajere. Forma unora dintre acestea sugerează însă o utilizare inițială pentru păstratul proviziilor.

Cea mai importantă componentă a locuirii din acest sit aparține culturii getice. Așezarea, cu cele peste 200 de complexe cercetate aici, printre care se numără locuințe, gropi de provizii și gropi cu depuneri de ofrandă, devine una dintre cele mai mari cercetate până în prezent din Oltenia.

De o deosebită importanță sunt însă podoabele din pastă de sticlă, care atestă legături cu spațiul intracarpatic și, nu în ultimul rând, fragmentele de amforă și toartă de cană din bronz. Acestea din urmă relevă existența unor relații de schimb de mare distanță, rezultat al puterii economice și al gusturilor rafinate ale nobilimii locale. Datarea locuirii getice se înscrie pe parcursul sec. II – I a. Chr., unele descoperiri sugerând însă un debut chiar mai timpuriu, încă de la sfârșitul sec. III a. Chr.

Ultima etapă, slab reprezentată între descoperirile noastre, aparține unei locuiri din epoca migrațiilor. Acestea sunt reprezentate de două grupări compacte de complexe, amplasate atât pe limita de vest, cât și pe extremitatea de est a sitului, la o distanță destul de mare una față de cealaltă.

În ce privește complexele arheologice, se remarcă aici o locuință de tip bordei, cu un mic cuptor dispus înspre nord-vest, alături de alte resturi de construcții, de formă neregulată, unele de mari dimensiuni, al cărui scop nu putem să-l determinăm cu precizie. În ciuda inventarului redus și al numărului mic de complexe arheologice, importanța acestei locuiri nu poate fi negată. Aceasta contribuie la completarea tabloului descoperirilor din sec. VI-VII p.Chr., fiind singura așezare de acest fel cercetată în nord-vestul Olteniei.

 

Vitrina 9

Materiale arheologice specifice culturilor Coțofeni și Verbicioara
  1. Vas miniatural; cultura Coțofeni
  2. Ulcior (?); cultura Coțofeni
  3. Ceașcă; cultura Verbicioara
  4. Ceașcă; cultura Verbicioara
  5. Ceașcă; cultura Verbicioara
  6. Ceașcă; cultura Verbicioara
  7. Vas borcan; cultura Coțofeni
  8. Vas „clepsidră”; cultura Verbicioara
  9. Castron; cultura Verbicioara
  10. Oală fragmentară; cultura Coțofeni

 

Vitrina 10

Materiale arheologice specifice civilizației getice
  1. Fragment de brățară; cultura getică
  2. Fusaiolă; cultura getică
  3. Fragment de amforă; cultura getică
  4. Fragment de capac; cultura getică
  5. Fragment de kantharos; cultura getică
  6. Fragment de kantharos; cultura getică
  7. Ceașcă; cultura getică
  8. Fragment de strachină; cultura getică
  9. Ceașcă opaiț; cultura getică
  10. Vas borcan; cultura getică
  11. Fragment de strecurătoare; cultura getică  
  12. Fragment de strachină cu picior; cultura getică  
  13. Cană; cultura getică

 

Vitrina 11

Materiale arheologice specifice civilizației getice și slavilor.
  1. Fusaiolă; cultura Ipotești-Cândești (sec. VI p.Chr.)
  2. Fragment de vas; cultura Ipotești-Cândești (sec. VI p.Chr.)
  3. Fragment de tipsie; cultura Ipotești-Cândești (sec. VI p.Chr.)
  4. Vas miniatural; cultura Ipotești-Cândești (sec. VI p.Chr.)
  5. Fragmente de vase borcan; cultura Ipotești-Cândești (sec. VI p.Chr.)
  6. Vas cu reprezentări animaliere; cultura getică
  7. Vas borcan; cultura getică