Arheologie preventivă pe varianta ocolitoare a municipiului Târgu Jiu
Date preliminare
Introducere
Construind viitorul în respect pentru trecut, sub acest motto s-ar putea rezuma finalul unui proiect deosebit de important pentru municipiul Târgu Jiu.
Cercetarea preventivă s-a desfășurat cu intermitențe, pe o durată de aproximativ șapte luni și a vizat cele șase situri puse în evidență de diagnosticul arheologic din luna noiembrie a anului 2014. Obiectivul principal al cercetării l-a constituit salvarea vestigiilor istorice din perimetrul afectat de viitoarele lucrări, lucrările pentru construirea obiectivului de investiție, „Varianta de ocolire a municipiului Târgu Jiu”, în vederea descărcării terenului de sarcină arheologică.
Metodologia de cercetare
Pe zonele cu situri arheologice, au fost deschise unități de săpătură (suprafețe), prin mijloace mecanice, cu ajutorul unui excavator dotat cu cupă de taluz. Materialul arheologic rezultat în urma cercetării, a fost spălat în cadrul Muzeului Județean Gorj, ambalat corespunzător și etichetat. Datele primare pentru planul general, au fost înregistrate cu ajutorul echipei de topografi, pusă la dispoziție de către constructor, iar punctele topo au fost prelucrate și asamblate în GIS, de către SC Vanderlay Arheo SRL.
Materialele descoperite, parțial studiate și încă nerestaurate în totalitate, împreună cele mai importante elemente de habitat ale acestor situri, sunt reunite în expoziția LOCURI. OAMENI. LUCRURI.