
Cercetarea arheologică efectuată în acest punct, cu toate lacunele ei, a scos la lumină vestigii istorice care se datează pe parcursul a trei etape distincte de locuire umană. Cea mai veche, aparține epocii bronzului și constă din puține gropi cu resturi menajere și gropile de stâlp ale unor structuri de suprafață, în care s-au descoperit fragmente ale unor vase ceramice din specia grosieră, ce nu ne oferă posibilitatea unei încadrări cultural-cronologice mai strânse. Aceste descoperiri se leagă probabil de cele din situl nr. 4, aflat în imediata apropiere.
Cea de-a doua etapă, datată pe parcursul evului mediu (sec. XIII-XIV), se leagă la rândul său de descoperirile similare din situl nr. 4. Avem de-a face cu structuri și complexe cu rol de anexe gospodărești ale unui sat de tip răsfirat, dispus în lungul văii Iazului.
Ultima etapă de locuire, se datează la sfârșitul evului mediu (sec. XVII-XVIII) și continuă probabil tradiția anterioară, a locuirii de tip răsfirat. Comunitatea de aici, în ciuda ocupațiilor agricole, era una emancipată și în contact cu mediile urbane importante la acea vreme. Acest fapt este dovedit de prezența unor produse care depășesc posibilitățile materiale ale clasei de jos, cum este cea a pipei din lut, de bună factură și a ceramicii cu decor pictat.
Vitrina 8
Materiale arheologice datate în Evul mediu
- Pipă din lut; Ev mediu (sec. XVII-XVIII)
- Fragment de cană; Ev mediu (sec. XIII-XIV)
- Fragment de vas borcan; Ev mediu (sec. XIII-XIV)
- Fragmente de vas borcan cu decor incizat sau canelat; Ev mediu (sec. XIII-XIV)
- Fragmente de vas borcan cu decor pictat; Ev mediu (sec. XVII-XVIII)